המרכז המסחרי החדש של תל אביב
14 באוגוסט 2018

מבצר צלבני באזור

בכל רחבי הארץ פזורים מבנים מסוגים שונים שנבנו על ידי הצלבנים. רבים מהם מדהימים ביופיים. מבנים אילו נבנו או שופצו על ידי הצלבנים אשר כבשו את הארץ ושלטו בה במשך כ- 200 שנה. ארץ ישראל הינה ארץ עתיקת יומין ומאתיים שנה נראות כטיפה בים מול אלפי שנות היסטוריה. אך למרות התקופה הקצרה בה שלטו בארץ, הצלבנים השאירו אחריהם מורשת בניה עשירה במבצרים, מצודות, כנסיות ובתי מידות. המורשת הזו כוללת באופן מיוחד רשימה ארוכה של בניה צבאית הגנתית, הכוללת מבצרים ומצודות בגדלים שונים ובצורות שונות. מבצרים ומצודות אלו נבנו להגנת הממלכה שלהם, ממלכת ירושלים.

ליד העיר חולון של היום קיימת עיירה בשם אזור. היה באזור גם כפר חקלאי עתיק מהתקופות הרומית וביזנטית. בתקופת הצלבנים קראו למקום "יזור". על גבעה קטנה באמצע עיירת אזור של היום נמצאים שרידים של מגדל וקיר מהתקופה הצלבנית. מגדל זה, הנקרא "מבצר המישור" או "מבצר העמקים" או בשפת הצלבנים "Casel des Plaines " , הינו אחד מהמבצרים הרבים שהצלבנים פיזרו בכל ארץ ישראל. מבצר המישור דומה מאוד למבצרים אחרים מסוגו והוא מהווה דגם מבצר המלמד רבות על אופן הבניה של הצלבנים בארץ ישראל.

אזור, או כפי שהצלבנים כינו אותו, "יאזור", היה מבצר קטן שישב בצומת דרכים על כביש צדדי בין יפו ללוד אשר נכבש על ידי הצלבנים בדרכם לירושלים בשנת 1099. בשנת 1102 הוא נכבש על ידי המצרים במבצע שהוביל לשריפתה של הכנסייה בלוד. לאחר קרב ארסוף בספטמבר 1191, המקום הוחרב על ידי צלאח א-דין יחד עם מבצרים נוספים בשפלה כדי למנוע מהצלבנים מקומות אסטרטגיים בדרך לירושלים. המבצר נבנה מחדש על ידי המסדר הטמפלרי באוקטובר 1191 כהכנה לבואו של המלך ריצ'רד לב ארי לרמלה וירושלים, והוא אף לן במקום בעת שניהל מו"מ להסכם השלום. המוסלמים כבשו אותו שוב בשנת 1192 לפני הקרב על יפו. על פי חוזה השלום משנת 1192 המקום נשאר בידיים צלבניות אך המוסלמים הרסו אותו לפני שהם העבירו אותו לצלבנים. לדברי מירון בנבנשתי בספרו הוא נבנה מחדש בתחילת המאה ה- 13 ושימש מגדל שמירה שהגן על הדרך לירושלים עבור הצליינים הנוצריים. המקום נבנה, שוב ונוהל על ידי המסדר הטמפלרי. אך לפי דברי דניס פרינגל, (חוקר צלבנים ידוע) לאחר הריסת המבצר באוגוסט 1192 , הוא לא היה יותר בשימוש הצלבנים.

ניתן לראות את שרידי מבצר המישור על גבעה באמצע העיירה אזור של היום. בין השרידים ניתן לראות את קומת הקרקע של המגדל המרובע וחלק מחומה בצד הצפון מערבי שלו. גודל המגדל הינו 12.8מ'X 12.6מ' עם קירות בעובי של 2.8 מ' עד 2.9 מ'. תקרת המרתף נבנתה בצורת קמרון חבית עם פתח למדרגות ( כנראה מעץ) בפינה הדרום מזרחית. בקיר המערבי קיים חרך ירי עם ראש מעוגל, כשמצדו הפנימי הוא מתרחב לכל אורכו. בחלקו העליון של החרך (בפנים) יש משקוף מעמודי שיש עגולים עתיקים מתקופות קדומות יותר. השטח הפנימי של המגדל הינו כ- 50 מ"ר (6.9 מ' X 7.1 מ'). גודלו הקטן מרמז שהמקום שימש מקום מילוט או מחסן ולא כחלל למגורי קבע. מסיבה זו לא ברור אם המבצר נבנה לפני 1191 על ידי בעלים פרטיים ושופץ על ידי הטמפלרים בשנת 1191. בעבר היו שתי קומות למגדל. הכניסה למגדל ממוקמת מהצד הצפוני בקומת הקרקע. התקרה של הקומה הראשונה (כמו התקרה של קומת הקרקע) הייתה בצורה של קמרון חבית. מתחת למגדל נמצא בור מים (cistern ) ששימש בזמני מצור ארוכים את הנצורים. בצד הצפון מערבי של המגדל ובמרחק של כ- 20 מטרים ממנו קיימים שרידיה של חומה.

כדאי לבקר במקום שנמצא ברחוב שפרינצק באזור. למרבה הפלא אנשי המקום אינם ממש ערים לאוצר הנמצא בקירבם. ניתן למצוא את המקום ב-waze תחת השם "גן המצודה".

Comments are closed.

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.